30 potraw na grilla

Grillowe inspiracje

Nie wiesz jaką potrawę przyrządzić na grillu, aby zachwycić Twoich gości? Znudziły Ci się tradycyjne kiełbaski i karkówki z grilla? Poznaj nasze pomysły na szybkie i łatwe dania, które bez problemu przyrządzisz podczas wiosennego, czy też letniego grilla.

30 najlepszych dań na grilla

  1. Burgery oraz wersja wegetariańska z grillowanym bakłażanem i cukinią
  2. Sałatka grecka
  3. Kurczak caprese na grillu
  4. Szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią
  5. Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem
  6. Szaszłyki z ziemniakami, cebulką i boczkiem
  7. Grillowane filety z kurczaka
  8. Grillowany pstrąg z warzywami lub cebulką podsmażaną na maśle
  9. Grillowane skrzydełka w nalewce miodowo – musztardowej
  10. Łosoś z grilla
  11. Stek grillowany z sosem czosnkowym
  12. Grillowane udka w marynacie słodko-kwaśnej
  13. Skrzydełka z kurczakiem na pikantnie
  14. Szparagi z grilla zawijane w boczku
  15. Grillowana kolba kukurydzy
  16. Grillowane owoce
  17. Grillowane jałbka z mozzarellą
  18. Oscypek z grilla z konfiturą żurawinową
  19. Krewetki z grilla
  20. Zapiekanka z bułką, pomidorami i mozzarellą
  21. Grillowane kotlety w mozzarelli i grzybkach
  22. Jagnięcina z rozmarynem – wersja dla wymagających koneserów mięsa
  23. Papryka po grecku (z pomidorem, fetą, ogórkiem, sałatą, bazylią i dodatkami) zapiekana na grillu
  24. Grillowana kaszanka
  25. Przekąska grillowanych śliwek wędzonych zawiniętych w boczku
  26. Gruszki z nadzieniem karmelowym
  27. Grzaneczki z ziołami i z czosnkiem
  28. Pieczarki z nadzieniem warzywnym
  29. Szaszłyki owocowe
  30. Szaszłyki warzywne

Eksperymentuj z potrawami z grilla

Zachęcamy do eksperymentowania. Grillowanie to bardzo przyjemne i relaksujące zajęcie. Dlatego też możemy zaszaleć i spróbować przyrządzić potrawy po raz pierwszy.

Pamiętajmy, że nawet jeżeli nasze eksperymentalne danie nie do końca nam wyjdzie, zawsze możemy szybko wrzucić na grilla tradycyjne kiełbaski oraz karkówkę.

Pamiętajmy, aby nie spalić za bardzo produktów na grillu, ponieważ wtedy tracą swoje wartości odżywcze oraz naturalny smak. Dlatego warto doglądać i odpowiednio wcześnie przekroić przygotowywane na grillu danie, sprawdzając, czy jest już ono gotowe.

Dania z grillem można doprawiać na dziesiątki sposobów – przyprawy ziołowe, pikantne, na słodko, na ostro, czy też na kwaśno. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i upodobań.

Smacznego!