Grillowe inspiracje
Nie wiesz jaką potrawę przyrządzić na grillu, aby zachwycić Twoich gości? Znudziły Ci się tradycyjne kiełbaski i karkówki z grilla? Poznaj nasze pomysły na szybkie i łatwe dania, które bez problemu przyrządzisz podczas wiosennego, czy też letniego grilla.
30 najlepszych dań na grilla
- Burgery oraz wersja wegetariańska z grillowanym bakłażanem i cukinią
- Sałatka grecka
- Kurczak caprese na grillu
- Szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią
- Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem
- Szaszłyki z ziemniakami, cebulką i boczkiem
- Grillowane filety z kurczaka
- Grillowany pstrąg z warzywami lub cebulką podsmażaną na maśle
- Grillowane skrzydełka w nalewce miodowo – musztardowej
- Łosoś z grilla
- Stek grillowany z sosem czosnkowym
- Grillowane udka w marynacie słodko-kwaśnej
- Skrzydełka z kurczakiem na pikantnie
- Szparagi z grilla zawijane w boczku
- Grillowana kolba kukurydzy
- Grillowane owoce
- Grillowane jałbka z mozzarellą
- Oscypek z grilla z konfiturą żurawinową
- Krewetki z grilla
- Zapiekanka z bułką, pomidorami i mozzarellą
- Grillowane kotlety w mozzarelli i grzybkach
- Jagnięcina z rozmarynem – wersja dla wymagających koneserów mięsa
- Papryka po grecku (z pomidorem, fetą, ogórkiem, sałatą, bazylią i dodatkami) zapiekana na grillu
- Grillowana kaszanka
- Przekąska grillowanych śliwek wędzonych zawiniętych w boczku
- Gruszki z nadzieniem karmelowym
- Grzaneczki z ziołami i z czosnkiem
- Pieczarki z nadzieniem warzywnym
- Szaszłyki owocowe
- Szaszłyki warzywne
Eksperymentuj z potrawami z grilla
Zachęcamy do eksperymentowania. Grillowanie to bardzo przyjemne i relaksujące zajęcie. Dlatego też możemy zaszaleć i spróbować przyrządzić potrawy po raz pierwszy.
Pamiętajmy, że nawet jeżeli nasze eksperymentalne danie nie do końca nam wyjdzie, zawsze możemy szybko wrzucić na grilla tradycyjne kiełbaski oraz karkówkę.
Pamiętajmy, aby nie spalić za bardzo produktów na grillu, ponieważ wtedy tracą swoje wartości odżywcze oraz naturalny smak. Dlatego warto doglądać i odpowiednio wcześnie przekroić przygotowywane na grillu danie, sprawdzając, czy jest już ono gotowe.
Dania z grillem można doprawiać na dziesiątki sposobów – przyprawy ziołowe, pikantne, na słodko, na ostro, czy też na kwaśno. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji i upodobań.
Smacznego!