Napisz do nas

5 pomysłów na nasiona chia

Moda na zdrowy tryb życia opanowała nasze społeczeństwo. Ludzie zaczęli wreszcie o siebie dbać!  Stawiają na wysiłek fizyczny i zdrowe odżywianie. Siłownie są przepełnione osobami goniącymi za idealną sylwetką. Restauracje wzbogacają swoje menu o coraz to nowsze, mniej kaloryczne potrawy, skomponowane tylko i wyłącznie z tych najzdrowszych składników. Ostatnio coraz częściej słyszy się o tajemniczych nasionach chia. Są one bardzo doceniane przez pasjonatów zdrowego odżywiania się. Czym jest to spowodowane? Jakie mają właściwości? I co najważniejsze, jakie potrawy można z nimi stworzyć? Na te pytania znajdziecie odpowiedzi w poniższym artykule.

Właściwości nasion chia

Nasiona chia, inaczej szałwia hiszpańska, są bardzo cenione, właśnie ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Ich jedzenie poprawia naszą pamięć, dzięki występującym w nich kwasom omega-3, które usprawniają pracę mózgu. W nasionach chia jest ich o wiele więcej, niż w łososiu atlantyckim, który dotychczas był uznawany za ich niewyczerpane źródło. Dlatego osoby, które mają problemy z koncentracją, uczeniem się i narzekają na słabą pamięć, powinny koniecznie dodać szałwię hiszpańską do swojej diety. Nasiona chia mogą także zapobiec wszelkim chorobom serca oraz nadciśnieniu. To kolejna zaleta, zawartych w nich kwasów omega-3, które leczniczo działają także na układ sercowo-naczyniowy. W nasionach chia znajdziemy również błonnik, obniżający poziom szkodliwego cholesterolu. Zawarty w nich potas także wpływa na nasz organizm leczniczo. Reguluje on ciśnienie tętnicze krwi. Szałwia hiszpańska jest też bogata w magnez, wapń i sód, które wpływają pozytywnie na pracę serca. Jedząc nasiona chia możemy pożegnać się również z dokuczliwymi problemami układu pokarmowego, ponieważ usprawniają one proces trawienia. Mam również dobrą wiadomość dla osób, które chciałyby zrzucić kilka, zbędnych kilogramów. Nasiona chia także w tym nam pomogą! Wszystko dlatego, że zalane wodą, pęcznieją, tym samym zajmują więcej miejsca w naszym żołądku, przez co jesteśmy syci.

 

Potrawy z nasionami chia

A teraz to, co najbardziej was zainteresuje. Otóż w jakich potrawach można wykorzystać nasiona chia? W kuchni szałwia hiszpańska występuje pod wieloma postaciami. Możemy nasiona dodawać w całości, a także zmielone. Bardzo dobrze smakują zarówno z musli, jogurtami, jak i sałatkami, zupami czy wszelkimi wypiekami. Oto kilka pomysłów na potrawy z nasionami chia.

  1. Pudding z nasionami chia
    Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczny. Do jego przygotowania będzie nam potrzebne mleko kokosowe, mleko roślinne, 2 łyżki nasion chia, miód oraz dodatki, którymi udekorujemy pudding, jak np. orzechy, bakalie czy owoce. Wszystkie składniki należy ze sobą zmieszać, następnie przelać do misek lub pucharków i odłożyć na noc do lodówki, by zgęstniał. Rano pozostaje nam tylko dekoracja i pudding jest gotowy do jedzenia!

 

  1. Deser owocowy z nasionami chia
    Najlepiej użyć do niego bananów i jabłek. Banany rozgnieść, jabłka zetrzeć na tarce. Owoce połączyć ze sobą, a następnie dodać do nich nasiona chia, uprzednio zalane wodą. Jest to zdrowszy zamiennik wysokokalorycznych deserów, w sam raz dla łasuchów. Smacznego!

 

  1. Koktajl z dodatkiem nasion chia
    Warto także spróbować koktajlu owocowego z nasionami chia. Do jego wykonania potrzebujemy, na przykład, bananów, jagód oraz szklanki mleka i jednej łyżki nasion chia. Banana obieramy i kroimy, następnie wszystkie składniki miksujemy ze sobą w blenderze. I gotowe!

 

  1. Napój chia Fresca
    Jest on bardzo popularny w Meksyku. Przygotowuje się go w niezwykle prosty sposób. Do jego sporządzenia potrzebujemy jednej łyżki nasion chia, szklanki wody, dwóch łyżeczek miodu oraz soku z limonki. Nasiona należy namoczyć, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Potem pozostaje  już tylko delektować pysznym napojem.

 

  1. Bezglutenowy chleb z nasionami chia
    Jak wiadomo chleb pszenny, którym większość z nas zajada się każdego ranka, wcale dobrze nie wpływa na nasz organizm. Mówi się, że jest częstą przyczyną chorób serca, tarczycy, a nawet otyłości. Dlatego warto znaleźć zamiennik dla kromki z pszennym chlebem. I znowu nasiona chia nadciągają z pomocą. Sprawdzą się także jako jeden ze składników bezglutenowego, a co najważniejsze zdrowego chleba.

 

 

Anna Parcheniak

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.