Moda na zdrowy tryb życia opanowała nasze społeczeństwo. Ludzie zaczęli wreszcie o siebie dbać! Stawiają na wysiłek fizyczny i zdrowe odżywianie. Siłownie są przepełnione osobami goniącymi za idealną sylwetką. Restauracje wzbogacają swoje menu o coraz to nowsze, mniej kaloryczne potrawy, skomponowane tylko i wyłącznie z tych najzdrowszych składników. Ostatnio coraz częściej słyszy się o tajemniczych nasionach chia. Są one bardzo doceniane przez pasjonatów zdrowego odżywiania się. Czym jest to spowodowane? Jakie mają właściwości? I co najważniejsze, jakie potrawy można z nimi stworzyć? Na te pytania znajdziecie odpowiedzi w poniższym artykule.
Nasiona chia, inaczej szałwia hiszpańska, są bardzo cenione, właśnie ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Ich jedzenie poprawia naszą pamięć, dzięki występującym w nich kwasom omega-3, które usprawniają pracę mózgu. W nasionach chia jest ich o wiele więcej, niż w łososiu atlantyckim, który dotychczas był uznawany za ich niewyczerpane źródło. Dlatego osoby, które mają problemy z koncentracją, uczeniem się i narzekają na słabą pamięć, powinny koniecznie dodać szałwię hiszpańską do swojej diety. Nasiona chia mogą także zapobiec wszelkim chorobom serca oraz nadciśnieniu. To kolejna zaleta, zawartych w nich kwasów omega-3, które leczniczo działają także na układ sercowo-naczyniowy. W nasionach chia znajdziemy również błonnik, obniżający poziom szkodliwego cholesterolu. Zawarty w nich potas także wpływa na nasz organizm leczniczo. Reguluje on ciśnienie tętnicze krwi. Szałwia hiszpańska jest też bogata w magnez, wapń i sód, które wpływają pozytywnie na pracę serca. Jedząc nasiona chia możemy pożegnać się również z dokuczliwymi problemami układu pokarmowego, ponieważ usprawniają one proces trawienia. Mam również dobrą wiadomość dla osób, które chciałyby zrzucić kilka, zbędnych kilogramów. Nasiona chia także w tym nam pomogą! Wszystko dlatego, że zalane wodą, pęcznieją, tym samym zajmują więcej miejsca w naszym żołądku, przez co jesteśmy syci.
A teraz to, co najbardziej was zainteresuje. Otóż w jakich potrawach można wykorzystać nasiona chia? W kuchni szałwia hiszpańska występuje pod wieloma postaciami. Możemy nasiona dodawać w całości, a także zmielone. Bardzo dobrze smakują zarówno z musli, jogurtami, jak i sałatkami, zupami czy wszelkimi wypiekami. Oto kilka pomysłów na potrawy z nasionami chia.
Anna Parcheniak
Używamy cookies