Chrupiące sajgonki

dnia

Polecamy flagowe danie kuchni wietnamskiej – sajgonki. Zaserwujemy sajgonki z kurczakiem i młodą kapustą w ziołach. Spróbujcie!

Sajgonki z kurczakiem i młodą kapustą w ziołach

Do sajgonek tego dania potrzebujesz:

  • około 300 gram młodej kapusty
  • około 350 gram ugotowanej lub zgrilowanej piersi z kurczaka
  • papier ryżowy
  • 1 szklankę świeżej mięty
  • 1 szklankę świeżej kolendry
  • 1 szklankę świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowo-sojowego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • sos sojowy lub chili
  • odrobinę soli morskiej

 

Przygotowanie sajgonek krok po kroku:

  1. Zacznij od ugotowania, bądź zgrilowania kurczaka. W międzyczasie posiekaj kapustę i usuń z liści twarde części. Następnie rozgrzej na patelni olej roślinny. Po chwili dodaj posiekaną kapustę i sos ostrygowo- sojowy. Całość dopraw do smaku odrobiną soli morskiej. Składniki duś na wolnym ogniu przez około 6 minut do czasu, aż kapusta zmięknie.
  1. Ugotowanego, bądź zgrilowanego kurczaka pokrój na drobne kawałki i wraz z wszystkimi ziołami dodaj go do duszonej kapusty. Całość podgrzewaj na małym ogniu.
  1. Po przygotowaniu farszu na sajgonki zajmij się papierem ryżowym. Zacznij od namoczenia go przez 30 sekund w ciepłej wodzie. Po wyciągnięciu papieru z wody umieść go na czystych ręczniczkach kuchennych.
  1. Po delikatnym przeschnięciu nakładaj na niego przygotowaną kapustę z kurczakiem w ziołach. Najlepiej jeśli na 1 papier przypada 1 łyżka farszu.
  1. Po nałożeniu farszu zwiń każdy papier ryżowy tak jak roladę. Przygotowane sajgonki smaż na odrobinie oleju roślinnego przez około 3 minuty do momentu, aż będą zarumienione i chrupiące.
  1. Gotowe sajgonki posyp odrobiną soli morskiej i podawaj z sosem chilli, bądź z sosem sojowym.

 

Pomimo, iż sajgonki robi się z naleśników, potrawa ma zgoła odmienny smak od dobrze nam znanych typowych naleśników. Sajgonki można przyrządzić na różne sposoby – najczęściej dodaje się do nich mięso oraz warzywa. Potrawa może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sajgonki to potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia, dlatego polecamy ją wszystkim do samodzielnego wykonania.

 

Olga Stasiak