Żar leje się z nieba, a Ty nie masz akurat niczego słodkiego do kawy? Przygotuj jeden z 5 deserów, które znakomicie sprawdzą się w nawet najbardziej upalne dni lata. Nie wymagające pieczenia przepisy, są łatwe w przygotowaniu, a składniki ogólnodostępne. Mnóstwo świeżych owoców i lekkość formy, to domena większości wakacyjnych deserów. Wypróbuj nasze propozycje i przekonaj się, że letni deser może być znakomitym dopełnieniem każdego spotkania.
Kiedy temperatura za oknem przekracza 30oC, warto przygotować deser, który utrzyma się w odpowiedniej formie, nawet jeśli przyjdzie spożywać go na zewnątrz. Tu doskonałym rozwiązaniem będą słodkości serwowane w szklankach. Jednym z najprostszych przepisów na tego typu słodycz, jest ten, na klasyczną panna cottę. Deser, który przygotujesz w kilka chwil, nie wymaga umiejętności cukierniczych ani dodatkowych sprzętów. Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 solidnych porcji.
Składniki:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 8-10 minut. Śmietankę wymieszać z mlekiem i cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać ziarenka – dodać do śmietanki wraz z pozostałą laską. Całość podgrzewać do momentu zagotowania dbając, by cukier się nie przypalił. Odstawić z palnika i bardzo dokładnie wymieszać. Wyciągnąć pozbawioną ziaren laskę waniliową. Żelatynę dodać do gorącej śmietanki — dokładnie rozpuścić. Powstałą masę wystudzić na tyle by można było ją przelać do szklanek. Wstawić od lodówki i chłodzić przez minimum 3-4 godziny.
W międzyczasie umyć i wyszypułkować truskawki. Rozgnieść owoce widelcem lub zmiksować blenderem na gładkie puree. Gdy desery stężeją, polać przygotowanymi owocami.
Tarta bez pieczenia idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań na świeżym powietrzu. Doskonale kruchy spód, słodki krem i kwaśne owoce — wszystko czego trzeba do popołudniowej kawy na łonie natury.
Spód:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Przygotować spód: masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka drobno zmielić i dodać do masła. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 24 cm. Wylepić dno i boki formy lekko dociskając. Odstawić do lodówki na min. 30 min.
W międzyczasie przygotować nadzienie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę ubić z mascarpone, dodać jeszcze ciepłą czekoladę. Całość wymieszać mikserem i przełożyć na przygotowany wcześniej spód. Posypać owocami i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Nasiona chia zwane także szałwią hiszpańską, to genialny składnik, który ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale sprawdza się także w deserach. W połączeniu z mlekiem kokosowym i wspaniałym musem z mango tworzy zdrowy, pozbawiony cukru duet.
Mleko kokosowe dokładnie zmieszać z nasionami chia za pomocą rózgi kuchennej. Odstawić do lodówki na min. 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Rozlać pudding do słoiczków, szklanek lub pucharków. Mango umyć, obrać i zmiksować na gładki sos. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Dobrze stężałe desery polać musem owocowym i od razu serwować.
Ten deser przypadnie do gustu miłośnikom czekolady. Lekki, a zarazem wyraziście czekoladowy, zwieńczony soczystymi owocami deser, można przygotować zaledwie na pół godziny przed planowanym podwieczorkiem. To idealne rozwiązanie dla gospodarzy, którzy przyjmują właśnie niespodziewanych gości.
Składniki na 3 porcje:
Schłodzoną śmietankę ubić. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce. Bardzo ciepłą czekoladę wlać do ubitej śmietany i bardzo szybko wymieszać mikserem. Gotowy mus rozlać do szklanek lub pucharków. Udekorować dowolnymi owocami sezonowymi. Chłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Czy można przyrządzić domowe lody z zaledwie 3 składników? Tak! Z tym prostym przepisem bez problemu poradzą sobie nawet najbardziej początkujący. Zatem do dzieła!
Składniki:
Śmietanę schłodzić. Maliny wraz z cukrem zagotować, przestudzić i przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek. Odstawić do lodówki. Śmietankę ubić i dodać do miski warz z przecierem malinowym. Całość delikatnie wymieszać i przelać do plastikowego pojemnika lub foremek na lody. Mrozić min. 4 godziny. Przed podaniem wyciągnąć pojemnik z zamrażalnika na ok 10-15 min.
Letni deser doskonale skomponuje się z równie orzeźwiającą kawą. Tu najbardziej odpowiednia będzie kawa mrożona. Oczywiście najlepsza to ta w wersji hand-made! Poniżej przepis na najłatwiejszą kawę mrożoną na świecie!
Kawę mrożoną można przegotować na dwa sposoby: tradycyjnie lub z pomocą ekspresu do kawy. Podane proporcje spokojnie zadowolą pragnienie dwóch osób.
Zaparzoną gorącą kawę (bez fusów!) wymieszać z cukrem lub syropem smakowym. Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Zimne mleko wymieszać z kawą i przelać wszystko do wysokich szklanek wypełnionych lodem.
Jeśli posiadamy ekspres do kawy, można przygotować pięknie prezentujący się napój na bazie wyrazistego espresso. Wówczas dobrze schłodzone mleko przelewamy do zmrożonych szklanek, wypełniamy je kostkami lodu, a następnie na górę wlewamy zimne espresso.
Używamy cookies