Napisz do nas

Desery idealne na lato

Żar leje się z nieba, a Ty nie masz akurat niczego słodkiego do kawy? Przygotuj jeden z 5 deserów, które znakomicie sprawdzą się w nawet najbardziej upalne dni lata. Nie wymagające pieczenia przepisy, są łatwe w przygotowaniu, a składniki ogólnodostępne. Mnóstwo świeżych owoców i lekkość formy, to domena większości wakacyjnych deserów. Wypróbuj nasze propozycje i przekonaj się, że letni deser może być znakomitym dopełnieniem każdego spotkania.

Panna cotta z truskawkami

Kiedy temperatura za oknem przekracza 30oC, warto przygotować deser, który utrzyma się w odpowiedniej formie, nawet jeśli przyjdzie spożywać go na zewnątrz. Tu doskonałym rozwiązaniem będą słodkości serwowane w szklankach. Jednym z najprostszych przepisów na tego typu słodycz, jest ten, na klasyczną panna cottę. Deser, który przygotujesz w kilka chwil, nie wymaga umiejętności cukierniczych ani dodatkowych sprzętów. Podane składniki wystarczą na przygotowanie 4 solidnych porcji.

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 ml mleka
  • 18 g żelatyny + 4 łyżki wody
  • 35 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 250 g truskawek

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 8-10 minut. Śmietankę wymieszać z mlekiem i cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać ziarenka – dodać do śmietanki wraz z pozostałą laską. Całość podgrzewać do momentu zagotowania dbając, by cukier się nie przypalił. Odstawić z palnika i bardzo dokładnie wymieszać. Wyciągnąć pozbawioną ziaren laskę waniliową. Żelatynę dodać do gorącej śmietanki — dokładnie rozpuścić. Powstałą masę wystudzić na tyle by można było ją przelać do szklanek. Wstawić od lodówki i chłodzić przez minimum 3-4 godziny.

W międzyczasie umyć i wyszypułkować truskawki. Rozgnieść owoce widelcem lub zmiksować blenderem na gładkie puree. Gdy desery stężeją, polać przygotowanymi owocami.

 

Tarta z białą czekoladą i borówkami

Tarta bez pieczenia idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań na świeżym powietrzu. Doskonale kruchy spód, słodki krem i kwaśne owoce — wszystko czego trzeba do popołudniowej kawy na łonie natury.

Spód:

  • 310 g ciasteczek kokosowych
  • 160 g masła

 

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki

 

Dodatkowo:

  • 250 g borówki amerykańskiej

 

Przygotować spód: masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka drobno zmielić i dodać do masła. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 24 cm. Wylepić dno i boki formy lekko dociskając. Odstawić do lodówki na min. 30 min.

 

W międzyczasie przygotować nadzienie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę ubić z mascarpone, dodać jeszcze ciepłą czekoladę. Całość wymieszać mikserem i przełożyć na przygotowany wcześniej spód. Posypać owocami i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.

 

Wegański pudding chia z mango

Nasiona chia zwane także szałwią hiszpańską, to genialny składnik, który ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale sprawdza się także w deserach. W połączeniu z mlekiem kokosowym i wspaniałym musem z mango tworzy zdrowy, pozbawiony cukru duet.

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 8 łyżek nasion chia
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Mleko kokosowe dokładnie zmieszać z nasionami chia za pomocą rózgi kuchennej. Odstawić do lodówki na min. 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Rozlać pudding do słoiczków, szklanek lub pucharków. Mango umyć, obrać i zmiksować na gładki sos. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Dobrze stężałe desery polać musem owocowym i od razu serwować.

 

Mus czekoladowy z letnimi owocami

Ten deser przypadnie do gustu miłośnikom czekolady. Lekki, a zarazem wyraziście czekoladowy, zwieńczony soczystymi owocami deser, można przygotować zaledwie na pół godziny przed planowanym podwieczorkiem. To idealne rozwiązanie dla gospodarzy, którzy przyjmują właśnie niespodziewanych gości.

Składniki na 3 porcje:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 300 ml śmietany kremówki
  • letnie owoce do dekoracji

 

Schłodzoną śmietankę ubić. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce. Bardzo ciepłą czekoladę wlać do ubitej śmietany i bardzo szybko wymieszać mikserem. Gotowy mus rozlać do szklanek lub pucharków. Udekorować dowolnymi owocami sezonowymi. Chłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

 

Domowe lody malinowe

Czy można przyrządzić domowe lody z zaledwie 3 składników? Tak! Z tym prostym przepisem bez problemu poradzą sobie nawet najbardziej początkujący. Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 500 g świeżych malin
  • 100 g cukru kryształu
  • 200 ml śmietany kremówki

 

Śmietanę schłodzić. Maliny wraz z cukrem zagotować, przestudzić i przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek. Odstawić do lodówki. Śmietankę ubić i dodać do miski warz z przecierem malinowym. Całość delikatnie wymieszać i przelać do plastikowego pojemnika lub foremek na lody. Mrozić min. 4 godziny. Przed podaniem wyciągnąć pojemnik z zamrażalnika na ok 10-15 min.

 

Kawa mrożona

Letni deser doskonale skomponuje się z równie orzeźwiającą kawą. Tu najbardziej odpowiednia będzie kawa mrożona. Oczywiście najlepsza to ta w wersji hand-made! Poniżej przepis na najłatwiejszą kawę mrożoną na świecie!

 

Kawę mrożoną można przegotować na dwa sposoby: tradycyjnie lub z pomocą ekspresu do kawy. Podane proporcje spokojnie zadowolą pragnienie dwóch osób.

  • 250 ml zaparzonej ulubionej kawy
  • 300 ml zimnego mleka
  • 4-5 łyżeczek brązowego cukru (można pominąć lub zastąpić odrobiną syropu smakowego)
  • 6-8 kostek lodu

 

Zaparzoną gorącą kawę (bez fusów!) wymieszać z cukrem lub syropem smakowym. Odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Zimne mleko wymieszać z kawą i przelać wszystko do wysokich szklanek wypełnionych lodem.

  • 150 ml espresso
  • 400 ml zimnego mleka
  • ok. 4-5 łyżeczek drobnego brązowego cukru (można zrezygnować ze słodzika lub dodać porcję syropu do kawy)
  • 6-8 kostek lodu

 

Jeśli posiadamy ekspres do kawy, można przygotować pięknie prezentujący się napój na bazie wyrazistego espresso. Wówczas dobrze schłodzone mleko przelewamy do zmrożonych szklanek, wypełniamy je kostkami lodu, a następnie na górę wlewamy zimne espresso.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.