Hummus

Polecamy przepis na przygotowanie wyśmienitej pasty hummus. Przygotowanie jej wbrew pozorom nie jest ani trudne, ani wymagające. Zasmakuj się w delikatności pasty hummus.

Z czego robi się hummus?

Do przygotowania pasty hummus potrzebujesz:

  • około 250 gram odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 5 łyżek sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania pasty hummus

Spróbuj samodzielnie przyrządzić hummus. Podpowiadamy jak przygotować pastę hummus krok po kroku:

  1. Na patelni upraż ziarna sezamu. Przygotowany sezam zmiel i zmieszaj z oliwą. Następnie dodaj do tego starty czosnek i połowę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystkie składniki zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.
  2. Po zmiksowaniu pasty ugotuj ciecierzycę i dodaj ją do przygotowywanych składników. Całość ponownie zmiksuj.
  3. Do otrzymanej masy wlej wodę z ciecierzycy. W razie potrzeby możesz dolać także ok. 100 mililitrów gorącej wody.
  4. Wszystkie składniki miksuj tak długo, aż uzyskasz kremową konsystencję. Pamiętaj jednak, że po dodaniu wody hummus będzie mniej gęsty. Jeśli przygotowane danie nie jest dla Ciebie odpowiednio doprawione, możesz dodać odrobinę soli.

Smacznego!

 

Olga Stasiak