Panna cotta

Wyśmienity włoski deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Pozwól sobie na chwilkę przyjemności i przygotuj samodzielnie deser panna cotta. Buonissimo!

Składniki do panna cotta

Produkty potrzebne do przygotowania deseru PANNA COTTA (deser dla czterech osób):

  1. 400 ml słodkiej śmietanki (30%)
  2. 750 ml mleka (polecam mleko 3,2%, jeżeli chcesz możesz użyć mleka 2%)
  3. 80 g cukru
  4. 7 g żelatyny
  5. pół tabliczki czekolady mlecznej (jeżeli wolisz, możesz wykorzystać czekoladę deserową).

Sposób przygotowania deseru:

  1. Zagotuj w rondlu mleko oraz śmietankę.
  2. Dodaj cukier oraz żelatynę i energicznie mieszaj. Gotuj deser na niewielkim ogniu przez ok. 5 – 7 minut. Musisz gotować tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  3. Gdy wszystkie składniki się połączą możesz podzielić je na cztery miseczki.
  4. Wstaw miseczki z deserem do lodówki, aby panna cotta przestygła.
  5. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następie polej deser czekoladą zaraz przed podaniem.

Smacznego!