Wyśmienity włoski deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Pozwól sobie na chwilkę przyjemności i przygotuj samodzielnie deser panna cotta. Buonissimo!
Składniki do panna cotta
Produkty potrzebne do przygotowania deseru PANNA COTTA (deser dla czterech osób):
- 400 ml słodkiej śmietanki (30%)
- 750 ml mleka (polecam mleko 3,2%, jeżeli chcesz możesz użyć mleka 2%)
- 80 g cukru
- 7 g żelatyny
- pół tabliczki czekolady mlecznej (jeżeli wolisz, możesz wykorzystać czekoladę deserową).
Sposób przygotowania deseru:
- Zagotuj w rondlu mleko oraz śmietankę.
- Dodaj cukier oraz żelatynę i energicznie mieszaj. Gotuj deser na niewielkim ogniu przez ok. 5 – 7 minut. Musisz gotować tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Gdy wszystkie składniki się połączą możesz podzielić je na cztery miseczki.
- Wstaw miseczki z deserem do lodówki, aby panna cotta przestygła.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następie polej deser czekoladą zaraz przed podaniem.
Smacznego!