Tom kha gai

Wyśmienita zupa tajska, która zyskała uznanie na całym świecie. Zupa nie tylko pysznie smakuje, ale także rozgrzewa. Sprawdź niepowtarzalny smak zupy tom kha gai.

Składniki do Tom Kha Gai

Do przygotowania dania Tom Kha Gai potrzebujesz:

  • około 2 litry wody
  • 1 opakowanie łodyg kolendry chińskiej
  • 1 opakowanie łodyg bazylii tajskiej
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • około 80 gram imbiru
  • 1 chili
  • Około 50 gram galangalu
  • Kilka liści limonki
  • Gotowa pasta Tom Kha Gai
  • Kurczak (najlepiej około 200 gram)
  • 0,7 litra mleka kokosowego
  • 1 puszka grzybów straw

 

Sposób przygotowania

Przygotowanie dania Tom Kha Gai krok po kroku:

  1. Do wody dodaj łodygi bazylii tajskiej, kolendry chińskiej i trawy cytrynowej oraz galangal, pokrojone chili i imbir. Wszystkie składniki gotuj przez około 30-45 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie do przygotowanego wywaru dodaj pastę Tom Kha Gai. Ilość użytej pasty dostosuj do własnych preferencji.
  3. W międzyczasie zacznij gotować kurczaka. Po ugotowaniu pokrój mięso na drobne kawałki i dodaj do gotujących się składników.
  4. Całość podgrzewaj około 3-5 minut. Po upływie tego czasu wyłącz kuchenkę gazową (lub elektryczną) i poczekaj, aż zupa przestygnie. Po około 15-20 minutach dodaj 0,7 litra mleka kokosowego.
  5. Gotową zupę Tom Kha Gai podawaj z grzybami straw.

 

Olga Stasiak