Warzywa w sosie curry

Pyszny przepis na szybką potrawę kuchni tajskiej – warzywa w sosie curry. Ta aromatyczna potrawa jest nie tylko bardzo dobra w smaku, ale przede wszystkim jest nie wymaga dużej ilości czasu, ani specjalnych umiejętności kucharskich. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować warzywa w sosie curry.

Składniki potrawy

Do przygotowania warzyw w sosie curry potrzebujesz:

  • pół kalafiora
  • 1 brokuł
  • strąk czerwonej papryki
  • puszka kukurydzy (najlepiej z małymi kolbami kukurydzy)
  • 2 plasterki ananasa
  • ok jednej szklanki fasoli szparagowej świeżej lub mrożonej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka przygotowanego curry
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • przyprawy: sól, pieprz i cukier
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • odrobinę soku z cytryny

 

Jak przygotować warzywa w curry?

Przygotowanie potrawy nie jest wymagające i możesz wykonać całą potrawę w 15 minut. Zobacz jak przyrządzić warzywa w sosie curry krok po kroku:

  1. Kalafior i brokuł opukaj, pokrój i ugotuj.
  2. Następnie posiekaj cebulę i włóż ją na rozgrzaną patelnię z olejem sezamowym. Po chwili dodaj starty czosnek, pokrojony imbir i pastę curry.
  3. Do smażonych składników dodaj ugotowany kalafior i brokuł oraz resztę warzyw (fasolkę szparagową, pokrojoną paprykę, odsączone kolby kukurydzy) i owoców
    (kawałki ananasa).
  4. Ugotuj bulion warzywny i wlej go do przygotowywanych składników. Po upływie 5 minut dodaj jogurt.
  5. Przygotowane warzywa w sosie curry dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz polej odrobiną soku z cytryny.

 

Olga Stasiak