Zupy w stylu włoskim

Pomidory, oregano, oliwki, bazylia, cebula, czosnek i parmezan to właśnie tym charakteryzuje się włoska kuchnia. Pełna słońca, aromatów i dobrego smaku. Uważana jest ona zaraz obok kuchni francuskiej za najpopularniejszą w Europie. Kojarzona zwykle z pizzą i makaronem. Jednak w kuchni włoskiej istotne miejsce zajmują także zupy, są one bez wątpienia mniej znane, wiec czas to zmienić.

3 zupy w stylu włoskim

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, tak samo różnorodne są zupy, które stanowią jej zasadnicza część. Ogromna ilość warzyw jakie są w nich wykorzystane,  aromatyczne i świeże zioła nadające smak i zapach są czymś czego nie da się zastąpić. Smak prawdziwej włoskiej zupy budzi nie tylko nasze kubki smakowe, ale także wyobraźnie. Choć zupy nie są tak popularne jak słynna włoska pizza czy spaghetti to są równie pyszne. Warto przedstawić trzy zupy, które są najpopularniejsze we włoskim stylu gotowania.

 

Krem pomidorowy

Pomidory bez najmniejszego wątpienia stanowią trzon kuchni włoskiej. Wyhodowane na słońcu, zroszone letnim, ciepłym deszczem smakują zupełnie inaczej niż te kupione w sklepie w zimowym sezonie. Włosi bardzo dobrze wykorzystują smak tych warzyw i mają do nich ogromny szacunek. Jedną z zup, której pomidory stanowią najistotniejszy składnik jest włoski krem pomidorowy. Włosi przyrządzając to danie używają bardzo mało przypraw, aby czasami nie zniszczyć smaku świeżych pomidorów. Wykonanie jest bardzo proste i każdy nawet największy kuchenny amator da sobie z nią radę. Oczywiście główny składnik to pomidory, których najlepiej użyć około 1, 5 kg i oczywiście z własnego ogródka. Następnie należy je pokroić, na maśle zeszklić cebulę, do garnka dodać wszystkie potrzebne warzywa takie jak marchewka, seler naciowy, pietruszkę i zrobić z nich wywar, następnie dodać to tego warzywa, cebulę i pomidory. Doprawiać solę, pieprzem i świeżym majerankiem a udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Minestrone

Choć nazwa ta brzmi dość tajemniczo, to sama zupa taka nie jest. Jej skład stanowią warzywa czyli to co w kuchni włoskiej najlepsze. Nie ma ona jednego określonego składu i przepisu, zwykle wykonuje się ją z warzyw sezonowych, które jak wiadomo w każdym czasie są inne. Uznawana za klasykę kuchni włoskiej. Popularne w rożnych regionach Włoch, w każdym także trochę się różni pod względem składników. Sekretem tej zupy są warzywa, które muszę być ugotowane al. Dente, czyli muszą być chrupkie. Podaje się ją na kilka sposobów, z makaronem, ryżem czy grzankami. Jak widać jest bardzo niejednorodna. Przygotowanie, także jest bajecznie proste, ponieważ nie rożni się niczym innym od polskiej polarnej jarzynowej. Jednak przed dodaniem do garnka wody i warzyw na oliwie z oliwek warto podsmażyć czosnek, aby jej aromat był jeszcze bardziej wyrazisty jak przystało na kuchnie włoską i minestrone.

 

Zuppa di pesce

Kolejnym klasykiem wśród włoskich zup jest zuppa di pesce. Choć sama nazwa nic na pierwszy rzut oka nie mówi jest to po prostu zupa rybna. Wywar, który jest jej  podstawą przygotowuje się z mięsa oraz ości ryb, a czasami nawet z owoców morza. Cennymi składnikami wywaru będą także resztki pozostałe po filetowaniu ryb jak na przykład głowy. Następnym bardzo istotnym składnikiem zuppy di pesce są oczwyście warzywa. Rybie mięso gotuje się zwyczaj kilka minut, co istotne jeśli chcemy osiągnąć bardziej aromatyczny wywar musimy użyć więcej rodzajów ryb. Podawana jest z makaronem czy też grzankami.

 

Natalia Eron