Napisz do nas

Makaron po tajsku Pad Thai

Skosztuj tajskiego makaronu Pad Thai i odkryj niezwykłą głębię smaku. Smażony makaron to tradycyjne danie tajskie, dzięki któremu będziesz mógł przenieść się na ulice Bangkoku i poczuć klimat i aromat tego miejsca. Polecamy przepis na makaron Pad Thai.

Makaron Pad Thai

Polecamy tradycyjne danie kuchni tajskiej, które charakteryzuje niezwykle wyrazisty smak. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania makaronu Pad Thai, to:

  • około 300 gram makaronu ryżowego wstążki
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (opcjonalnie 1 szklanka gorącej wody)
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 2 limonki
  • 4 jajka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 średnie cebule i 2 pęczki cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • Około 300 gram tofu
  • 6 łyżek oleju arachidowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu lub sosu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru brązowego

 

Przygotowanie makaronu Pad Thai krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania makaronu ryżowego zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. W międzyczasie przygotuj sos tamaryndowy. Do miseczki włóż 3 łyżki pasty tamaryndowej oraz wsyp 1 łyżkę cukru brązowego, 2 łyżki keczupu (sosu pomidorowego) i 2-3 łyżki sosu sojowego i rybnego. Całość zalej szklanką gorącego bulionu warzywnego (lub wody).
  2. Po przygotowaniu sosu pokrój tofu i podsmaż je na rozgrzanej patelni. Smaż tak długo, aż uzyskasz jednolity, złocisty kolor.
  3. Orzeszki ziemne rozbij w blenderze.
  4. Pokrojony czosnek, cebulę, chili włóż na rozgrzaną na oleju patelnię. Kiedy cebula się zarumieni dodaj do warzyw kolejne 4 łyżki oleju. Następnie dodaj roztrzepane jaja. Całość energicznie mieszaj. Po chwili możesz dodać przygotowany na samym początku makaron.
  5. Na koniec dodaj tofu oraz pokrojoną cebulę dymkę. Całość polej sosem tamaryndowym.
  6. Po ugotowaniu danie udekoruj orzeszkami, kiełkami. Podając Pad Thai gościom nie zapomnij ułożyć na brzegu talerza kawałków limonki.

 

Jeśli masz ochotę możesz przyrządzić nieco inną wersję makaronu Pad Thai, np. zastępując tofu pokrojonym kurczakiem lub krewetki z ogonami.

 

Olga Stasiak

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.