Przepis na pizzę

dnia

Polecamy przepis na najlepszą włoską pizzę. Tradycyjna włoska pizza charakteryzuje się cienkim ciastem oraz stosunkowo małą liczbą dodatków. Jednakże mała liczba dodatków, wcale nie oznacza, że pizza ta pozbawiona jest smaku. Wręcz przeciwnie! Odpowiedni dobór składników, sprawia, że pizza ma bardzo charakterystyczny i intensywny smak.

Pizza Margherita

Najbardziej typowym i standardowym rodzajem pizzy jest Margherita. Pizza ta składa się z dwóch podstawowych dodatków – sosu pomidorowego oraz mozzarelli.

Składniki pizzy

Składniki na 1 małą pizzę:

  • 7 g drożdży
  • 50 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 80 g mąki pszennej (idealna mąką typu włoskiego)
  • Większa szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy:

  • passata pomidorowa
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • olej z suszonych pomidorów
  • 1 kulka sera mozzarella
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazyli
  • Oregano

Przygotowanie pizzy włoskiej

Wlać do miski ciepłą wodę i dodać do niej drożdże oraz cukier. Mieszać do czasu stopienia się drożdży i cukru. Posypać wodę jedną łyżeczką mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca. W zależności od temperatury, drożdże potrzebują ok 10 minut, aby zaczęły pracować.

W czasie kiedy drożdże będą rosły, można przygotować składniki na ciasto. Mąkę należy przesiać do miski i dodać sól. Następnie wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Konsystencja ciasta nie musi być bardzo zbita i mączasta. Dlatego jeżeli uznamy, że ciasto bardzo źle się wyrabia, można dodać trochę mąki.

Gdy ciasto będzie już w całości w formie jednej kulki, należy dodać oliwę, która sprawi, że ciasto obędzie elastyczne. Ciasto należ wyrabiać jeszcze przez klika minut, aby w pełni połączyło się z oliwą. Na zakończenie należy miskę przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce. W okresie zimowym może to być w okolice ciepłych kaloryferów lub też obok grzejnika. Jeżeli w domu jest zimno, można wstawić miskę z ciastem do większej miski z gorącą wodą. Ciasto powinno rosnąć optymalnie ok 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy czasu tyle czekać, nie musimy czekać aż tak długo.

W czasie gdy ciasto będzie rosło, można przygotować sos pomidorowy. W tym celu na oliwie należy podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Gdy już cebulka się zarumieni można dodać passatę pomidorową oraz olej z suszonych pomidorów. Jeżeli nie dysponujesz passatą pomidorową możesz wykorzystać pomidory w całości (pokrojone na kawałki bez skórki) lub pomidory z puszki.  Całość doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz oregano do smaku. Gdy sos się podgrzeje, można szybko zblendować go, aby nie pozostałe grube kawałki cebuli lub czosnku w sosie.

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, należy zagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. W czasie gdy piekarnik będzie cię nagrzewał, należy wyrobić ciasto i rozwałkować je tak, aby zmieściło się na blasze. Następnie wykładamy papier do pieczenia na blasze i przekładamy ciasto. Ciasto może jeszcze chwilę podrosnąć na blaszce (ok 10-15 minut), a następnie nakładamy na nie sos pomidorowy oraz kawałki mozzarelli.

Pizzę należy piec ok 9-10 minut, aż boki pizzy będą lekko zarumienione, a spód zrobi się chrupiący. Po wyciągnięciu pizzy z pieca można delikatnie posypać ją świeżymi ziołami (oregano / bazylia) lub dodać na górę listki świeżej bazylii.