Sajgonki z kurczakiem i młodą kapustą w ziołach
Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
- około 300 gram młodej kapusty
- około 350 gram ugotowanej lub zgrilowanej piersi z kurczaka
- papier ryżowy
- 1 szklankę świeżej mięty
- 1 szklankę świeżej kolendry
- 1 szklankę świeżej bazylii
- 2 łyżeczki sosu ostrygowo-sojowego
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- sos sojowy lub chili
- odrobinę soli morskiej
Przygotowanie sajgonek krok po kroku:
- Zacznij od ugotowania, bądź zgrilowania kurczaka. W międzyczasie posiekaj kapustę i usuń z liści twarde części. Następnie rozgrzej na patelni olej roślinny. Po chwili dodaj posiekaną kapustę i sos ostrygowo- sojowy. Całość dopraw do smaku odrobiną soli morskiej. Składniki duś na wolnym ogniu przez około 6 minut do czasu, aż kapusta zmięknie.
- Ugotowanego, bądź zgrilowanego kurczaka pokrój na drobne kawałki i wraz z wszystkimi ziołami dodaj go do duszonej kapusty. Całość podgrzewaj na małym ogniu.
- Po przygotowaniu farszu na sajgonki zajmij się papierem ryżowym. Zacznij od namoczenia go przez 30 sekund w ciepłej wodzie. Po wyciągnięciu papieru z wody umieść go na czystych ręczniczkach kuchennych.
- Po delikatnym przeschnięciu nakładaj na niego przygotowaną kapustę z kurczakiem w ziołach. Najlepiej jeśli na 1 papier przypada 1 łyżka farszu.
- Po nałożeniu farszu zwiń każdy papier ryżowy tak jak roladę. Przygotowane sajgonki smaż na odrobinie oleju roślinnego przez około 3 minuty do momentu, aż będą zarumienione i chrupiące.
- Gotowe sajgonki posyp odrobiną soli morskiej i podawaj z sosem chilli, bądź z sosem sojowym.
Pomimo, iż sajgonki robi się z naleśników, potrawa ma zgoła odmienny smak od dobrze nam znanych typowych naleśników. Sajgonki można przyrządzić na różne sposoby - najczęściej dodaje się do nich mięso oraz warzywa. Potrawa może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sajgonki to potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia, dlatego polecamy ją wszystkim do samodzielnego wykonania.
Olga Stasiak